TT Stockholm.
 
Jag anser att Svenska Staten är skyldig mig en kompensation på 10 miljoner - inte SEK - dollar,  efter 15 års lidande för en olaga häktning på 63 dagar - Incomunicado, 1996.
Någon förnyad ansökan torde knappast behövas i detta fall. Andra lösningar står till bud för svenska staten som t.ex. Ex Gratia.
Se följande korrespondens nedan.
 
mvh
Ture Sjölander
 

 
----- Original Message -----
From: Ture Sjolander
To: registrator@jk.se
Sent: Sunday, November 25, 2012 1:10 PM
Subject: F.k. - JK Anna Skarhed Tillhanda. "Inte ens en formell offentlig ursäkt"

 
----- Original Message -----
From: Ture Sjolander
To: henrika.akerman@sr.se
Sent: Sunday, November 25, 2012 12:21 PM
Subject: Inte ens en formell offentlig ursäkt

Jag fick 150.000 kronor för 63 dagar i häktet 1996 men ingen ersättning för internationell ryktesförstöring. Inte ens en urskäkt formulerad från staten för att rättfärdiga mig.
Hela livet förstört sedan dess!
www.sjolanders.homestead.com/
 
Svenska Staten är kriminell.
 
Jag har inget emot att gå publikt i dessa frågor om det passar dig. Men jag begär ett ordentligt mediautrymme för att uttrycka mig i dessa frågor.
 
mvh
Ture Sjölander
Australien
 
 

 

Ersättningen till "oskyldigt häktade" ökar

Publicerat: lördag 24 november kl 17:26 , Ekot

Ersättningen som staten betalar ut till personer som suttit häktade men sedan frias har ökat kraftigt. Fram till sista oktober i år betalade staten ut mer än 47 miljoner kronor, mer än under hela förra året.

– Det här är regler som är tvingande för staten, det går inte att säga att pengarna är slut. Det här är regler som ger den som varit frihetsberövad, och sedan blir frikänd eller inte blir åtalad, rätt till ersättning för det är så vi har beslutat att rättssystemet ska fungera, säger JK Anna Skarhed.

Enligt nyhetsbyrån TT har staten hade staten i slutet av oktober betalat ut mer än 47 miljoner kronor, mer än under hela förra året, i ersättning till personer som suttit frihetsberövade och sen friats.

Det finns flera förklaringar till ökningen enligt JK Anna Skarhed. Dels har myndigheten snabbat på handläggningen vilket gör att fler ärenden avgjorts, dels har ersättningarna höjts.

Ytterligare en förklaring är en dom från Högsta domstolen om att personer som tidigare varit frihetsberövade inte kan få sin ersättning sänkt, något som tidigare var praxis.

– Det tror jag kommer att påverka beloppen, eftersom det inte är helt ovanligt att personer återkommer i de här ärendena, säger Anna Skarhed.

Också den tid man suttit frihetsberövad påverkar ersättningen. Sverige har flera gånger fått kritik för att ha långa häktningstider, men Anna Skarhed har inget svar på frågan om de ökade beloppen också kan tolkas som att häktningstiderna har blivit längre.

– Det är klart att det är en viktig fråga att undersöka. Det är ju en viktig fråga överhuvudtaget att undersöka om häktningstiderna blivit längre och vad det betyder. Då kan det här kanske vara en ingång till att titta på den större frågan som inte bara är en ersättningsfråga.